Przepis na niezdrowe ciastka;) Zawierają dużo tłuszczu (cała kostka masła), a co do jakiś specjalnych wartości odżywczych - hmm... Z pewnością natomiast są lepszą przekąską, niż tabliczka czekolady, zwłaszcza ze zredukowaną ilością cukru.
W tej proporcji są to ciastka "wytrawne" - dobre na przekąskę w pracy, aczkolwiek do słodyczy bym ich raczej nie zaliczyła.
W tej proporcji są to ciastka "wytrawne" - dobre na przekąskę w pracy, aczkolwiek do słodyczy bym ich raczej nie zaliczyła.
Przepis oryginalnie stąd: http://allrecipes.pl/przepis/4235/proste-ciasteczka-owsiane.aspx, zmodyfikowany przeze mnie:
Składniki:
- 250 g masła (cała kostka i jeszcze trochę)
- 500 g płatków owsianych (cała paczka np. Płatków górskich)
- 25 g cukru (oryginalny przepis podawał... 200g)
- nieco karobu dla dodania kolorytu - np. dwie łyżki (opcjonalne)
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- parę(naście) suszonych liści mięty (opcjonalne)
- Do dużej miski wsypać płatki.
- Stopić masło w rondelku na bardzo małym ogniu. Wsypać cukier.
- Wlać masło do płatków i wymieszać. Poczekać, aż całość ostygnie.
- Wsypać karob i pokruszone liście mięty.
- Za pomocą trzepaczki lub widelca rozbełtać jajka.
- Wlać jajka do masy płatkowej.
- Dodać mąkę.
- Wyrobić ciasto.
- Nastawić piekarnik na ok. 200 stopni.
- Kleić małe ciasteczka - płaskie lub o kształcie kuli, dowolnie. Ciasto nie lepi się jakoś wspaniale, w końcu płatki są dość dużymi elementami.
- Wyłożyć ciastka na blachę z papierem do pieczenia.
- Piec 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz