sobota, 9 maja 2015

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

Dziś zaprezentuję moje praktycznie stałe śniadanie, od kiedy jestem na diecie, czyli kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem. Klasyczna potrawa znana raczej z ryżem, ale kasza jaglana podobno zdrowsza.

Skład:
  • Kasza jaglana (pół woreczka, 50g) - gotowana klasycznie w wodzie, 10 min + szczypta soli.
  • 1 rozgotowane jabłko (na dno garnka leję trochę wody, żeby się nie przypaliło i duszę pod przykryciem mniej więcej tyle, ile przygotowuje się kasza)
  • Przyprawy - cynamon, trochę cukru, czasem imbir i kurkuma. Dodawane na sam koniec. Cukier zdaje się lekko karmelizować:)
  • Jagody goji - do dekoracji. Kiedyś kupiłam, nie jestem przekonana o ich leczniczym działaniu, smakują trochę jak rodzynki, ale nie są słodkie. Szału nie ma, lepsza żurawina albo nasza polska porzeczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz