czwartek, 1 października 2015

Ciastka owsiane

Przepis na niezdrowe ciastka;) Zawierają dużo tłuszczu (cała kostka masła), a co do jakiś specjalnych wartości odżywczych - hmm... Z pewnością natomiast są lepszą przekąską, niż tabliczka czekolady, zwłaszcza ze zredukowaną ilością cukru.
W tej proporcji są to ciastka "wytrawne" - dobre na przekąskę w pracy, aczkolwiek do słodyczy bym ich raczej nie zaliczyła.



Przepis oryginalnie stąd: http://allrecipes.pl/przepis/4235/proste-ciasteczka-owsiane.aspx, zmodyfikowany przeze mnie:

Składniki:
  • 250 g masła (cała kostka i jeszcze trochę)
  • 500 g płatków owsianych (cała paczka np. Płatków górskich)
  • 25 g cukru (oryginalny przepis podawał... 200g)
  • nieco karobu dla dodania kolorytu - np. dwie łyżki (opcjonalne)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • parę(naście) suszonych liści mięty (opcjonalne)
Receptura:
  1. Do dużej miski wsypać płatki.
  2. Stopić masło w rondelku na bardzo małym ogniu. Wsypać cukier.
  3. Wlać masło do płatków i wymieszać. Poczekać, aż całość ostygnie.
  4. Wsypać karob i pokruszone liście mięty. 
  5. Za pomocą trzepaczki lub widelca rozbełtać jajka. 
  6. Wlać jajka do masy płatkowej.
  7. Dodać mąkę.
  8. Wyrobić ciasto. 
  9. Nastawić piekarnik na ok. 200 stopni. 
  10. Kleić małe ciasteczka - płaskie lub o kształcie kuli, dowolnie. Ciasto nie lepi się jakoś wspaniale, w końcu płatki są dość dużymi elementami. 
  11. Wyłożyć ciastka na blachę z papierem do pieczenia.
  12. Piec 20-30 minut.
W piekarniku ciastka mi bulgotały, nawet w momencie gdy już były gotowe lub wręcz zaczęły się przypalać. Po wyjęciu okazało się jednak, że są gotowe.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz